NPK hatóanyag tartalom mérésére alkalmas talajszonda

Kutatás-fejlesztési projekt keretében fejlesztettünk ki egy olyan talajszondát, mely képes a talaj nitrogén, foszfor és kálium hatóanyag tartalmának mérésére.

A talajszonda a talajba telepítve a mezőgazdasági művelés számára fontos talajparaméterek mérésével segíti a szakembereket a döntéshozásban. Használatával növeli a művelés hatékonyságát, egyidejűleg időt és költséget takarít meg.

A szondát lehet alkalmazni szántóföldi kultúrákban, gyümölcsösben illetve zöldség termesztésben is.

A talajszonda elemes tápellátású, akár több évig is képes üzemelni elemcsere nélkül. A talajszonda egyéb karbantartást nem igényel.

A szonda két szenzormodult tartalmaz. A kombinált szenzor első része a spektrometriás szenzor, melynek adatait a szondában elhelyezett mikrovezérlő egy bonyolult számítási folyamat segítségével kiértékeli, így állapítja meg az NPK hatóanyag tartalmat. A kombinált szenzor másik része a talajnedvesség, hőmérséklet, vezetőképesség mérését végzi. A mérési adatokat a szonda mobilhálózaton elküldi egy adatközpontba, ahol tárolásra kerülnek.

Az adatok WEB interfészen keresztül érhetőek el. A szonda gyakorlati alkalmazhatóságát egy döntéstámogató rendszer is kiegészíti.

A szondából legyártottunk 100 db-ot, melyeket folyamatosan szabadföldi körülmények közt tesztelünk. Jelenleg a sorozatgyártás feltételeinek megfelelő áttervezés folyik.

Az intelligens talajszonda által szolgáltatott mérési adatok:

  • Talaj nitrogén (N) makrokomponens koncentrációja
  • Talaj foszfor (P) makrokomponens koncentrációja
  • Talaj kálium (K) makrokomponens koncentrációja
  • Talajhőmérséklet
  • Talajnedvesség
  • Talaj vezetőképesség

Az Intelligens talajszonda felépítése:

A szenzor házban modulárisan helyezkednek el az egyes mérési helyek. A fő elektronikai elemek, a vezérlő elektronika zárt, henger alakú testben találhatóak. A szonda jelenleg két változatban készült: maximális hossza 636 illetve 540 mm, szélessége 156 mm anyaga saválló acél és POM.

A szonda által mért talajjellemzők:

Talaj nitrogén, foszfor és kálium hatóanyag tartalom:

A szonda egyedülálló tulajdonsága, hogy a talajok nitrogén, foszfor és kálium hatóanyag mérését képes elvégezni. A mérés a diffúz reflektanciás spektroszkópia elvén működik, az érzékelő elem a mikroelemek spektrális abszorpcióját detektálja, ebből megállapítható az adott elemek koncentrációja.

Talaj PH értéke:

A szondába épített spektroszkóp képes a talaj kémhatását meghatározni a KCl molekuláris abszorpciójának segítségével.

Hőmérséklet:

A talaj hőmérsékletének mérését egy precíziós integrált áramkör végzi.

Talajnedvesség:

A talajnedvesség mérése saját fejlesztésű, precíziós dielektromos permittivitás mérő érzékelővel és elektronikával történik. A kombinált szenzorház elején kialakított fegyverzetek közötti kapacitásmérésével határozza meg a talaj relatív nedvesség tartalmát.

Vezetőképesség:

A vezetőképesség meghatározásához két mérési pont között a talaj ellenállását mérjük. A vezetőképesség méréssel a talaj teljes sótartalma illetve toxicitásának mértéke állapítható meg. A túl magas sótartalom toxikus a növények számára, ezért szükséges a paraméter mérése.

Általános jellemzők:

Fizikai méretek 1. típus: 636mm x 120mm x 120mm
Fizikai méretek 2. típus: 545mm x 120mm x 120mm
Súly 1. típus: 3.6 kg
Súly 2. típus: 3.1 kg
Működési hőmérséklet: -10 °C … +40 °C
Tárolási hőmérséklet -10 °C … +40 °C
Elem: 1db 3.6V 14 Ah
Üzemidő: 1-2 év